Peixos Ramon. Qualitat a bon preu..

 

peixos-Ramon-Santa-Caterina
Abans de les 8, mentre ell acaba de preparar la parada, es comença a formar la tanda...
Vull compartir amb els que em llegiu, el lloc on compro habitualment el peix. Es tracta de Peixos Ramon al Mercat de Santa Caterina.

Fa anys que em bellugo pel Mercat de Santa Caterina. De quan es va instal·lar provisionalment prop de l’Arc del Triomf i jo aparcava just a sota per anar a donar classe a ESCI. A mida que anava coneixent el mercat, anava esbrinant quins eren els llocs de referència. I a través del diàleg i l’observació, vaig descobrir alguns llocs dels que m’he convertit en client. I un d’ells és peixos Ramon que inicia aquesta sèrie de posts.

En Ramon, el definiria com un senyor del peix. Quan passes per la seva parada, el veus dominant la situació i amb un tracte exquisit amb la clientela i amics. Quan el vaig descobrir fa anys, la cosa que més em va intrigar, és que cada dia, mentre el mercat segueix en ebullició, ell a la que acaba el peix plega i tanca la parada.

Vaig quedar un dia amb ell fora del mercat, perquè m’expliqués quin era el seu funcionament. Em va explicar que ell era la 3a generació d’aquesta parada i que fins que no es va fer càrrec d’ella, compartia la feina d’ajudar al seu pare amb la de professor d’educació física en un institut de Badalona.

El seu treball és vocació, doncs els horaris són durs. Anar a dormir a les 20:30 per aixecar-se a 1:20 i ser cap a les 2 a Mercabarna, on em va definir que anava a comprar, no a que li venguessin. La diferència és subtil, però s’entén.

I un cop sortit de Mercabarna, toca anar al Mercat, descarregar, preparar les comandes (que puc dir que en té moltes), vendre tot el peix, anar fins el restaurant que té amb els seus fills a Badalona, dinar tard i ja no queda massa estona fins tornar a començar el cicle. Un treball dur com podeu veure..

Em va explicar que la bona compra del peix, consisteix en mirar, triar, regatejar, no casar-se amb cap proveïdor i com molt bé va definir, s’ha de guanyar en la compra millor que en la venda i tenir clar que Mercabarna, es un repte cada dia.

L’estona que vam estar xerrant, vaig detectar dues coses: Una forta admiració pel seu pare ja desaparegut i una gran bonhomia a través de detalls que em va explicar i que queden entre ell i jo. També em va comentat que podia presumir obertament d’oferir peix d’aquí i que no treballa amb peix llunyà. I quan parlo de llunyà, vull dir llunyà, llunyà...

Finalment li vaig comentar que el seu peix era econòmic comparat amb peix del mateix nivell d’altres llocs. No li vaig dir explícitament, però la meva experiència en el mercat que tinc més a prop geograficament, fa que em quedi sorprès amb les diferències de preu en el peix, cosa que no passa en altres sectors dels mateixos mercats. Ell no es va definir, però em van quedar al cap 3 frases:
  • S’ha de guanyar en la compra millor que en la venda
  • Millor el benefici de vendre més, guanyant lo just
  • A Mercabarna, es va a comprar, no pas a que et venguin
Seguiré comprant el peix a l’amic Ramon, sabent que tinc la garantia de la qualitat i d’un preu just, que podríem qualificar d’econòmic si el comparo amb el Mercat que em, pertoca pel lloc on visc

Us recomano la visita.... comprareu bon peix al seu preu just i us sentireu tractats amb respecte, amb el mateix respecte que la seva personalitat emet. Cap crit, cap insistència, cap gest que pugui incomodar al client.... Però no hi aneu tard que ja no queda res o igual ja el trobeu fora.

 

Comentaris

  1. La veritat, molt encertada la teva decisió de posar les botigues on compres... tot i que a mi, em generi molta, moltíssima enveja !!!
    I és que poder anar a comprar a Sta Caterina, quan a un li ve de gust, ja és tot un plaer que no podem gaudir els que vivim lluny....
    Al Sr. Ramon ( senyor del peix) felicitar-lo pel seu producte, però encara més per aquesta filosofia de venda que res té a veure amb les grans superfícies i l'engany al client... realment la feina és molt dura... de fet si alguna amenaça em feia por de petita quan no estudiava, era allò de:
    -doncs a fer de peixatera al mercat!!!! fred, humitat, matinades tremens.
    Però si això va acompanyat de seriositat, honestedat i feina ben feta... renoi quin plaer i quin bon regust de boca, tant pel propietari de la parada com pels afortunats clients !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entenc la teva enveja, doncs tu tens molt més lluny Santa Caterina que jo. Per mi és un plaer anar allà i gaudir de tota l'oferta.

      I visualitzant altres parades, he de vist d'altres allà prop, que també mostren gran oferta. Però en la meva opinió, un plus del Ramon, és fer sentir còmode al client.

      No fa massa i al mateix mercat, en una altre parada i mentre em preparaven el que ja havia comprat, em van insistir 3 o 4 vegades en "compri això", "compri allò".... Fins que li vaig dir secament a la que ho feia... "Sap que m'està agobiant?".

      Tu Marta no coneixes al Ramon, però per explicar-ho fàcil, té ell mateix estil que el Xavi de Cambrils. Et fa sentir còmode... dóna igual que gastis poc o que gastis molt...

      Elimina
  2. Ricard,

    felicitats per aquesta nova iniciativa, em sembla molt bona i més tractada com en aquest, cas, tenint en compte la vessant humana i no només la descriptiva de l'objecte del post. Tots tenim relacions especials amb les "nostres" parades i, sobretot, amb les (disculpa'm el femení, però, en el meu cas, és així) nostres "paradistes", què seria de nosaltres sense ells..., i d'ells sense nosaltres.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Manel,

      Tens tota la raó. I vaig pensar que ho faria, com agraiment a la gent que a més de vendre, ajuden i donen un toc huma a la tasca de la compra.

      Les teves paradistes -que només conec en directe d'una ocasió- tinc molt clar que estan al grup del bon servei.

      L'únic que aquesta sèrie de posts, està limitada, doncs les botigues que compro de manera habitual i que a més hi tinc simpatia, es poden comptar amb els dits d'una mà...

      salut!!

      Elimina
  3. Hola Ricard ,

    Moltes felicitats per aquest nou bloc...

    Les teves parades i paradistes tenen que estar molt contents amb tu . Amb la quantitat de visitants que tens al bloc...
    M´agrada molt que comencis amb el peix , ja saps que això és lo meu...
    Només una observació si m ho permets...la relació qualitat preu amb el peix no existeix " per mi".El peix o és qualitat o és preu.... És el que jo penso no vull dir que tu ho haguis de veure igual..

    Marta , aquesta feina per la majoria que la fem , és vocació com en Ramon...ho portem a la sang, ho fem de fa molts anys , de petits no veiem res més que el papa i la mama amb peix tot el dia ..i varam poder triar perquè també tenim una mica d´estudis....
    Manel , em sento al.ludida , crec que jo també entro amb els teus ...moltes gràcies i espero veuret molt aviat..

    Bé Ricard , crec que tindràs tan d´èxit com amb els altres ..

    Fins aviat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dolors !!!!
      Segur que no m'he explicat bé.... no volia dir en cap cas ni de cap manera que els Srs i Sres del món del peix, sigueu menys o tingueu menys estudis... MAI !!!! He conegut Srs del peix grandíssims (Ricard no s'hi val a fer la brometa de la Costa Brava) i llicenciats Burríssims !!! ( i la veritat és que jo vaig estudiar poc per no dir gens, quan era l'hora que tenia altres "matèries" al cap)

      Elimina
    2. Bones Dolors,

      Com tu ja preveies, discrepo... :)

      Hi ha peix de qualitat al preu que cal (tu ets un exemple i ho vaig veure el dia que vaig venir amb el Manel), però també hi ha peix de qualitat (o no tanta) a preu astronòmic.

      I ara ja t'ho dic directament (al post no ho vaig voler dir per no involucrar a ningú) que al Mercat Central de Sabadell se'ls ha anat l'olla.... Jo no compro grans quantitas i no em ve de la diferència, però tinc amor propi i que em prenguin el número (i encara sembli que et fan un favor), no hi passo...

      Apropat un dia i dóna una volta...i ja em diràs..

      Una abraçada Dolors... I si poses sucursal a Sabadell, ja em passaré a tu... :)

      Elimina
  4. Ricard , ja m´agradaria poder venir a Sabadell...de fet ja ho havíem mirat quan van fer el Mercat nou..El problema és que no podem ser a tot arreu a l hora i si tu no hi ets no es el mateix....
    Em consta que en Ramon és un bon professional!


    Marta , no passa res maca..
    Ës que quan algú crida molt diuen ..Nena sembles peixatera !! i resulta que jo no he cridat mai , però perquè tampoc tinc veu per cridar!!! En canvi la meva mare " la nostra mestra" , sempre ha cridat a la gent , quan entraven per la porta ja tenien el cabàs ple de peix....era única la meva mare!!!

    Una abraçada a tots dos .

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Sabadell al Mercat Central, revolucionaries el sistema...

      Una abraçada Dolors!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada