Fideus yakisoba



Els fideus YAQUISOBA es un tema que m’agrada comparar amb el nostre arròs... per les variacions que admet, però també perquè pot ser boníssim o immenjable.

I puc assegurar que els que he provat en japonesos de qualitat són deliciosos i si seguiu la recepta al peu de la lletra, els vostres també ho seran.

La versió que ofereixo aquí es amb peix, però feu córrer la imaginació sense por. En la resta d’ingredients, ja cal seguir les instruccions. I un consell: existeixen gran varietat de fideus japonesos... compreu els "soba" ... i en cas de dubte compreu els més cars i encertareu.

Prepareu la salsa barrejant en un bol (cs=cullerades soperes):

Salsa HP 3 cs
Soja 5 cs
Quetxup (Ketchup) 2 cs
Salsa ostres 2 cs
Sucre 2 cs

Barregem els ingredients i la guardem pel final. Si en sobra no cal patir doncs aguanta be 15 dies a la nevera. Dir també que per una primera prova, venen la salsa preparada en molts llocs de productes orientals.

Cuinarem la pasta (normalment uns 4 o 5 minuts), bullint en aigua salada, però a diferència de la pasta italiana, la refredarem just cuita amb aigua freda per tallar la cocció i li posem oli perquè no s’enganxi . La reservem pel final.

INGREDIENTS

Fideus soba
Calamar tallat fi
Gambes pelades
Pastanaga
Ceba tendra

Col xinesa
Brots de soja
Tonyina assecada
Els ingredients per la salsa enumeraats abans o salsa ja preparada.
 
Tallem el calamar en rodanxes molt primes i la pastanaga i la ceba tendra en tiretes tipus juliana. També queda molt bo i original si com verdures utilitzeu les "especial wok" de "La Sirena"....
 
En un Wok ben calent (lo tradicional es fer-ho en les típiques planxes japoneses) i amb una mica d’oli, saltegem el calamar tallat a tires i les gambes pelades durant un parell de minuts i reservem. En el mateix oli saltegem la pastanaga i la ceba tendra uns 5 minuts i seguidament la col tallada fina uns altres 5 minuts. Els temps depenen de lo cuit que us agradin aquests components.
 
Finalment hi posem els fideus que teníem reservats, el calamar, els llagostins i els brots de soja i la salsa, saltejant fins que tot estigui ben calent. I ja tenim el plat a punt de servir. Podem decorar en el cas de que en tinguem amb uns encenalls de tonyina assecada(*).
 
NOTA: Tot i que pot sorprendre utilitzat salses com HP, que ens pensem són europees i en concret angleses, el seu origen en aquest cas es una salsa de “tamarindo” original de Birmània.
 
També el quetxup que tots veiem com americà, té el seu origen en el ketsiap xinès, una salsa picant que acompanyava el peix i la carn, però que no incloïa el tomàquet entre els seus ingredients. Els anglesos l'importaren de l'arxipèlag malai en el segle XVIII. El quetxup modern fou ideat pel nord-americà Henry J. Heinz, qui el 1876 afegí el tomàquet a la recepta original.[Tret de Wikipedia]
 
(*) La tonyina assecada la venen en els llocs orientals i a part del gust que dona, es curiós veure com en contacte amb la calor, les làmines belluguen com si tinguessin vida.
 
Etimologia de YAKISOBA (Yaqui=planxa, SOBA=fideus)




Comentaris

  1. Em perdo amb els tipus de pasta asiàtica que hi ha, els gruixos... Els soba són de blat sarraí, no? Havia llegit que els yakisoba, malgrat dir-se així es fan amb tallarins de blat, però no sarraí. És cert això? Amb quins tallarins es farien doncs? Sóc una mica tocapilotes amb respectar aquestes tonteries i intentar reproduir el plat original.

    Salut i sake!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et puc ajudar massa en tecnicismes... Jo només conec els sobas. Em limiro a anar a algunes de les macro tendes orientats de BCN (a Sabadell on visc és impossible) i em fio de les etiquetes... Però no tinc ni idea de la resta de fidues asiàtics... Però compte..!!!. Per exemple a Sabadell en una botiga que es ven com la botiga "japo" de Sabadell, m'intenent vendre fideus indonessis en lloc de soba... i un dia els vaig provar i eren propu bons, però prefereixo anar a lo autèntic....

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada