Sardines en escabetx a l'estil de Venecia



Les sardines en escabetx, també és un d’aquells plats que cada un fa a la seva manera. Jo les faig amb força ceba, tal com les vaig provar a Itàlia i vaig veure posteriorment la recepta del llibre Harry’s Bar Cookbook, del que ja parlo en un post anterior.
Els ingredients són:

12 sardines fresques (aproximadament 450g)
Oli i sal i grans de pebre
2/3 cebes tallades en juliana
3 fulles de llorer
3/4 cullerades soperes de vinagre blanc de qualitat

Panses i pinyons (per orientar, 3 panses i dos pinyons per cada filet)
Per fer l’escabetx escalfem l’oli a mig foc i afegim la ceba tallada i el llorer i ho anem vigilant i remenant, fins que la ceba agafi un bonic color daurat (15-20minuts). Quan ja està al punt, posem les panses que teniem en remull i els pinyons que si tenim temps torrem una mica. Al final afegim el vinagre i ho guardem per combinar-ho amb les sardines.

Amb les sardines ben netes i assecades amb un tovalló de paper, les salem i passem per farina, procurant que no en quedi massa d’acumulada. Queda millor si ho fem amb els filets de sardina desespinats.

Les posem a fregir en l’oli abundant que ja tenim calent. Dos minuts per cada costat. Les retirem i les posem sobre tovallons de paper per eliminar l’oli sobrant.

Un cop es refredin una mica, les posem en una safata adequada, de manera que quedin capes alternades de sardines i d’escabetx.

Es recomana deixar passar un mínim d’un parell d’hores a temperatura ambient abans de servir i si és més temps, encara millor. Passats 3 o 4 dies, el plat millora i es conserva molts dies.


Es important servir-les a temperatura ambient... fora de nevera una bona estona abans o donar-hi suau toc de forn per perdre la fredor...

NOTES: En ocasions faig el plat més light, fent les sardines en barbacoa en lloc de fregir-les i així evito la farina, però queden més "pobres".

Comentaris

  1. M'encaten!!!
    El meu pare en fa i li surten boníssimes!!! ja li demanaré la recepta, perquè la seva és un pel diferent a la teva, i ja te la pasaré si vols. Aixi fem un intercanvi de receptes!!! Jeje!!! :-)

    ResponElimina
  2. Si em passes la recepta, estaré encantat. Aquesta la vaig treure de com les fan a Venecia, em van agradar molt i al comprar el llibre de Harry’s Bar, hi havia la recepta...Salut!.

    ResponElimina
  3. ricard, li he preguntat al meu pare lo de la recepta de les sardines en escabetx. Es veu que ell les fa més o menys igual que tu però no les sofregeix amb farina sinó que només les passa per la planxa. I el sofregit de ceba que hi tira a sobre, en que les deixa masserar, està fet amb vinagre, llorer i pebre sencer, sense aixafar i en comptes de vinagre blanc hi tira vi blanc. I m'ha dit que ell les deixa masserar uns dos dies i que són més bones i gustoses, això sí en un tupper ben tancat i cobertes fins dalt de tot de l'oli i el sofregit. Quan les serveix però en retira l'oli.
    Enfí, si ho vols provar!!!

    I també si t'interessa m'ha donat una altra recepta:

    Arengades fresques de caixonet petit

    Una vegada ben netes que es tregui la sal, es retiren les escates amb un ganivet, en direcció contrària, i s'obren per treure les tripes i demés dels intestins perquè quedin sense el cap ni res.

    Altra vegada ben netes i escorregudes, es posen crues en un plat, obertes per la meitat.

    Per sobre s'hi posa un raig raig de llimona, bastant, i agafen color més rosat.

    Es machaca un all i julivert i es posa per sobre també amb orenga, un raig contundent d'oli, vinagre i pebre vermell del picant (també es pot fer amb pebre picant, no cal que sigui vermell).

    Tot plegat es deixa reposar un dia, més o menys, a la nevera i ja es poden menjar!!!

    Doncs apa, si ho proves, espero que t'agrasi!!! Salut!!! :-)

    ResponElimina
  4. Gràcies...!!. Provaré el que em dius.
    També comentar que les sardines, quan les faig jo, en lloc de fregir com posa la recepta, les faig a la brasa... Si, si... a la brasa... Tinc un estri maravellos, que és una barbacoa de gas americana Weber i les faig allà i és molt més dietètic. Be... gràcies de nou i provaré el que em dius. salut!!.

    ResponElimina
  5. Sí si si!!! Ja ho he vist!!! I crec que les teves deuen estar més bones, si més no més gustoses perquè les sardines ala brasa estan boníssimes!!! Per això ja t'he dit que les feia més o menys igual que tu i ja no li he donat importància a la diferència... jejeje!!! El que està molt bo, i de fet jo també provaré de fer- les, són les Arengades!!!
    I de res, és un plaer compartir receptes!!! :-)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada