Caponata (Guisat d’albergínia)


Els ingredients són:

Albergínia 2/3
Orenga sec
All trinxat 2 grans
Julivert
Tàperes i olives
Oli, sal i pebre
vinagre d'herbes bo
ametlla laminada o picada al morter
Ceba 1
Tomàquets 4/5 de grans i madurs

Es tracta d’un dels meus plats preferits, procedent de cuina Italiana del sud i que no té res d’exotisme. Vaig aprendre a fer-la fa uns 6 anys al IIC de Barcelona i cada estiu la repeteixo varies vegades. M'agrada menjar-la freda o lleugerament tèbia.

Es pot prendre com primer o com guarnició. Com que està basat en albergínies i tomàtec, la seva qualitat dependrà de la d’aquests components. Cal per tant aconseguir albergínies al seu punt, sense masses llavors.

Tallem l’albergínia en daus o làmines no massa petites i els deixem una estona en aigua amb sal per perdre l’amargor.

En una cassola posem oli d’oliva i escalfem. Afegirem els trossos d’albergínia, l’orenga i salem. Remenem be i coem a foc viu durant uns 15 minuts, remenant la cassola.

En una altre cassola, posem la ceba i a mitja cocció l'all ben picat i el julivert, fins que els sofregit tingui color.

Quan les albergínies estiguin daurades, incorporem la ceba que hem fet a l'altre cassola i ho deixem uns minuts més. Si veiem que queda curt d’oli, podem afegir. A continuació les tàperes, les olives, un raig de vinagre de qualitat (normalment poso de Xeres) i quan es redueixi, posem els tomàquets i ho deixem a foc baix durant uns 15 minuts.

Rectificarem el plat amb sal i pebre i si cal posarem una mica de vinagre més (això ja depèn del gust de cada un). Posem finalment oli d’oliva , una mica de julivert i les ametlles trinxades, deixem refredar i ja està a punt per servir.

És difícil precisar les quantitats de components com les tàperes, olives, vinagre.... que penso cal posar a criteri i gust de cada un. El mateix passa amb el vinagre que mentre hi ha qui li encanta, altres no el volen ni veure.... Com recomanacions i parlant a nivell cullerades de sopa, podríem recomanar: 1 d’orenga, 2 de tàperes, 2 o 3 de vinagre, 2 o 3 d’ametlles..

Les ametlles donen molta qualitat al plat. Però aquí la nostra creativitat ens pot portar a posar-hi avellanes trinxades al morter o altres fruits secs. I si em permeteu el consell, no escatimeu les ametlles que són les que donen al plat un toc molt especial.

Comentaris

  1. Ha de ser un plat molt bo . El provaré, amb quin vi creus que fa un bon maridatge. Estic a Bordeaux, a casa ma filla. En aquesta terra es fan bons vins, com a Sant Emilion o a
    Sauternes on fan un bon vi per menjar amb foi o roquefort, contrastes de dolç i fort. A tu que t'agrada tastar els vins aqui et tornaries boix, Igual hi has estat i ja ho coneixes.

    ResponElimina
  2. Bordeaux...!!. Més que la terra del bon vi, és la "catedral" del vi. Conec vins de Bordeaux, tot i que els preus a la que busques qualitat, s'enfilen molt. El Sauternes una gran combinació de Semillon i Sauvignon blanc... molt bo amb el foie...!!. Per la caponata, jo ara mateix agafaria un merlot... Salut!.

    ResponElimina
  3. Hola Ricard!!!!
    Quin bloc més diferent t'ha quedat!!!!
    És molt més vistos que abans , és veu molt millor ara .....!!
    Aquest plat és molt treballat , oi??, no se ..a mi m'ho sembla ....
    amb aquesta calor no tenim ganes de fer res , i menys de estar a la cuina,,,
    Jo segueixo treballant a la granja amb la meva veïna Marta...:-))))

    Bona nit!!

    ResponElimina
  4. Hola Dolors!!. Ja quasi amb vacances acabades. El plat no és pas massa elaborat.. però si porta més feina que fer unes albergínies a la weber... :).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada