Coq au vin (pollastre al vi)

Coq au vin (pollastre al vi

La zona de la nostra Mediterrània, tan petita com sembla en un mapa global i en canvi a nivell de cuina, cada regió presenta diferències importants. Però en ocasions les receptes són pràcticament les mateixes tot i que a cada regió li assignen un nom diferent.

Un exemple és el pollastre al vi, que la França es el famós “Coq au vin” i a Itàlia el també molt conegut “Pollo a la cacciatora”. La base de cocció es molt semblant i en tot cas las variacions estan en posar altres espècies (tipus clau) , vegetals (la pastenaga es molt típica) o bolets.

Ingredients

Un pollastre de pagès (2kg) tallat, una botella de vi negre bo, farina, fulles de llorer, 1 "bouquet garni", 3 o 4 grans d'all, 4/5 filets d'anxova, 150 gr d'olives negres sense pinyol, 1 ceba gran, un parell de pastanagues, 8 tomaquets escaldats i sense pell o tomaquet en conserva, una branca d'api i 4 claus aromàtics, grans de pebre negre, sal i oli. Es necessari que el vi, tingui un mínim de qualitat, ja que és un component important en el plat.

Dia anterior a la cocció:

Barregem el vi (una ampolla i una mica més si cal), amb la ceba gran tallada a trossos, una pastanaga tallada a rodanxes, l’api també tallat, els alls xafats, els grans de pebre, el buquet i 4 claus d’olor i les fulles de llorer, en un bol gran i fons. Afegim el pollastre, de manera que quedi submergit. Tapem amb film transparent i a la nevera 24h a marinar.



Procés de cocció:

En el moment de la cocció, escorrem els trossos de pollastre, els assecarem amb paper de cuina, els salpebrem i els enfarinarem. Els posem al foc en una cassola, amb oli d’oliva fins que quedin dauradets i els reservarem.

Coq au vin (pollastre al vi

En la mateixa cassola, posem all tallat a enrossir i vigilant que no es cremi. Afegirem les anxoves que procurarem quedin desfetes amb ajuda d’una espàtula de fusta, després les olives negres, el tomàquet que partirem a trossos amb la mateixa espàtula i deixem coure una estona. I finalment els trossos de pollastre i la salsa de marinar.

Ho portem a ebullició, tapem la cassola i la posem al forn que ja tenim escalfat a 180º i ho deixem uns 90 minuts. L'únic que cal vigilar es que no quedi massa sec.

Una vegada cuit, verifiquem com està de sal i pebre i si cal corregim. Retirem les fulles de llorer i el “bouquet garni” i ja el tenim a punt de servir.  El resultat és espectacular si ho fem amb un pollastre de qualitat. El plat guanya al dia següent, com la majoria de plats guisats i tot i que pot semblar "potent", no és pas dels que costi de digerir.

Comentaris

  1. C'est un plat délicieux!
    M´encanta aquest pollastre, també recomano que el vi sigui de bona qualitat!!!

    ResponElimina
  2. I la recepte tradicional, encara ho compliquen més amb xampinyos i cansalada cruixent... Però jo ja em quedo amb aquesta simplificada...

    ResponElimina
  3. Té molt bona pinta! Per cert, el "bouquet garni", és el farcellet d'herbes, oi?! ;)

    ResponElimina
  4. Si Manel... són aquells "tubets" d'herbes per cuinar i lligats amb un cordill que ja venen fets. Quan vaig a casa Gispert, sempre en compro uns quants i ja els guardo...

    ResponElimina
  5. INCREIBLE!!!!! restaurants, vins, i ara receptes el teu bloc es una sorpresa.
    Roser

    ResponElimina
  6. Hola de nou Roser... es una distracció... un dia publico una cosa, l'altre dia una altre... Però de receptes no en publico gaires... Salut!.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada