dilluns, 27 de desembre de 2010

Pasta fresca feta a mà per canelons

pasta fresca

Els canelons amb pasta feta a mà, guanyen un 200%. Fets a la "nostra mida", amb la pasta no massa prima, només escaldada, no tenen comparació. Ja sé que és una currada, pèrò un cop l'any, m'agrada dedicar-hi una estona. La nostra cultura culinària no és massa de fer-nos nosaltres mateixos la pasta fresca d’ou i en canvi es relativament senzill de fer- la. Només necessitem Farina i Ous.

En quant els ous ja es evident que com més frescos millor i en quant a la farina millor procurar-se del tipus 00. Però amb aquest tema i a Itàlia, podem trobar diferents teories de barreges de farina (farina blanca amb farina de blat dur) que per nosaltres poden semblar llunyanes.

Les proporcions a utilitzar per fer la massa, van de 5 ous per Kg de farina, o si volem fer concretament pasta d’ou, cal augmentar la proporció fins a 7 o 10 ous per cada Kg de farina, sempre en funció de la mida dels ous que utilitzem. En la recepta que aquí expliquem i que dedicarem a canelons o raviolis, començarem amb 300g de farina en un bol, gran i farem un petit crater a la part central on tirarem els 3 ous.
pasta fresca


pasta fresca
Primer un i remenem i desprès l’altre i seguim remenant. Jo ho vaig amb la batedora de dos eixos. Mentre anem barrejant la farina es va incorporant a la massa i la que resta al fons del bol i no s’enganxa, serà la que al final sobra. Desprès d'uns minuts i quan veiem que s'ha format la bola, dipositem la barreja a sobre del marbre de la cuina que prèviament hem recobert de farina.
pasta fresca

És el moment d’enfarinar-nos les mans i començar a amassar. Cal obtenir una bona massa, sedosa i elàstica. Quan considerem que està a punt (l’operació dura com 15 minuts i acaba en el moment que quasi no s’enganxa als dits) posem sal l’emboliquem amb un drap humit i la deixem en un lloc fresc a reposar uns 30/60 minuts (o la nevera si cal) abans de continuar.

Un cop reposada la massa, la passem en petites porcions, per la maquineta de pasta. Comencem amb els rodets ben separats i anem fent passades, cada cop amb els rodets més junts, fins assolir la mida desitjada. La manera alternativa de fer-ho, és emb el rodet de fusta de tota la vida.

Per tallar-la tot dependrà de quina forma desitgem. Per les rectangulars no tenim massa problema i per les circulars, podem fer-ho amb un plat de cafè com motlle tallant en cercles amb la punta d’un ganivet i dipositant les parts en un plat amb farina. Si s’enganxa alguna o queda algun forat, podem tapar-lo amb la pasta sobrant. Quant només quedin retalls de pasta els podem reciclar amassant-los de nou.

En el cas dels canelons, tallem rectangles de la mida desitjada, que anirem bullint durant un o dos minuts i els anem retirant posant-los un moment, en un recipient d'aigua amb gel, per tallar la cocció. Cal fer-ho amb paciència, sense masses plaques al mateix temps, procurant que no s'enganxin entre elles.

NOTES: Començar la primera vegada amb una quantitat raonable com poden ser 300gr de farina. A mida que augmenta la quantitat, la manipulació es fa més feixuga i més val intentar-ho quan tinguem més experiència. Mentre manipulem la pasta, sempre cal que hi hagi farina arreu per evitar que s’enganxi.
La pasta elaborada així artesanament, no es convenient guardar-la més de 24/48h. Pel tema de l’ou cru...
Tot i que dependrà de fins a quin punt aprimem la pasta i de les mides en que la tallem, les quantitats de la recepta que he descrit, ens permetrien 4/5 dotzenes da raviolis o un parell de dotzenes de canelons de la mida dels de la foto... es a dir king size... ;).
pasta fresca

6 comentaris:

  1. Hola Ricard! Jo faig espagettis, raviolis, tallarines, hi també faría canalons si fossim dos persones a casa, per tants crec que es una feinada!!la màquina aquesta va molt i molt bé!!!petons!!

    ResponElimina
  2. Ostres, noi!
    Aixó ja és jugar a la Xampinyons Lig!!!
    Felicitats per la currada i per la xalada menjant això!

    Salut!

    ResponElimina
  3. Felicitar el nou look.. i amb les photosssssssssssssss....això ja és una altra cosa... m'agradaaaaaaaa !!!!!

    ResponElimina
  4. Silvia, si que es una feinada. Jo en total vaig fer unes 8 racions comptant 3 canelons per persona. I ja vaig passar estona..!!.
    Massitet: Lo millor va ser menjar-ho... però tinc guardats per cap d'any... ;)
    Marta: Gràcies.. i com ja saps m'has ben aconsellat en el tema de millorar el meu blog.

    ResponElimina
  5. Amb la maquineta ja he fet espaguetis, tallarines i raviolis, el resultat no te res a veure amb els que compres encara que siguin es de la millor marca del mercat, amb falten els canalons, que tinc pensat preparar-los per l’aniversari del Miquel, han de quedar boníssims
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Doncs com proper post publico la farsa pels canelons, tal com l'ensenyen a fer a Hofmann. I en quan a la pastA pels canelons, jo començo amb els rodets amples i vaig fent fins a la mida "6", que es poden aprimar més, però a nosaltres ens agrada notar la pasta. Salut!!

    ResponElimina