Tartiflette


Tartiflette

És un plat relativament desconegut a Catalunya i que en canvi desperta passió a tots els fans del món del formatge. És una recepte calòrica i especialment adequada pels mesos d'hivern.  I un plat molt emblemàtic de la Savoia Si en voleu més info, feu clic



Tot i que és una de les meves menges preferides, el mateix instint de conservació, fa que em limiti a un parell o tres de vegades l’any. Abans el problema de fer-la, era trobar formatge  Reblochon, que és la seva base, però actualment ja és fàcil de trobar en moltes formatgeries i en tot cas també podria substituir-se per algun altre de cremós o per formatge de raclette.

Si teniu accés a alguna formatgeria prèmium, demaneu que el Reblochon, sigui «fermier».

Ingredients per 4/6 persones:

1 kg de patates
1 ceba
250 g de béicon (en aquesta he utilitzat pernil)
450 g de formatge Reblochon
Un vas de vi blanc
Sal  pebre
Nou moscada



El procés és molt senzill : rentem i bullim les patates amb pell en aigua i sal durant 20 min (o les fem al microones si ens fa mandra). Mentrestant, posem el forn a escalfar a 180ºC. Pelem i tallem la ceba en juliana i la fregim amb una mica d'oli fins que sigui cuita.

Tallem el béicon en daus petits que daurarem a la mateixa paella fins que quedin cruixents. Pelar les patates, que també tallarem a daus i barrejarem amb la ceba i el béicon. Afegirem el vi i rectificarem de sal pebre i nou moscada al nostre gust.

Finalment, posarem tota la barreja en una safata per anar al forn. Tallar el formatge Reblochon per la meitat, de manera que ens quedin dos discos. Posar el formatge damunt de la barreja, amb la banda cremosa cap avall.


Posar-ho al forn fins que s'hagi desfet el formatge (uns 20 minuts). El plat es deliciós, tot i que soc conscient de que es molt calòric i no massa adequat per aquells que hem de vigilar el colesterol.

I ja només cal amb una forquilla, trencar l'escorça que encara veiem i barrejar bé. I ja al plat, fins aconseguir un aspecte com el de la primera imatge de portada.



I una cosa... sabeu que sempre acompanyo les receptes amb vi, tot i que mai comento el maridatge, però crec important dir que aquest plat lliga més amb blancs que no amb negres. Una garnatxa blanca o un xarel·lo, poden ser els vins ideals.

Comentaris

  1. Ho has provat amb altres formatges?. Més que res per fer la comparativa.

    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. No Anna... no ho he provat. Però penso que moltsm formatges cremosos poden fer la mateixa feina.

      Normalment sempre trobo Reblochon a diferència de fa anys, que era poc freqüent aquí.

      Salut..!

      Elimina
  2. Si un dia vols fer-la amb un formatge del país pots fer servir l'Urgèlia de CADÍ.
    I si vas als Alps, aquí dubto que en trobis fes-la amb Tamiè.
    Josep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Josep,

      Prenc nota (de fet queda escrit aquí) de les alternatves.

      Imagino tal com ja dius q el Tamiè no el trobaré x aquí, però l'Urgelia cap prblema.

      Salutacions,

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada