El tagín sovint transcrit com tajin o tajine, és un tipus de plat cuit tradicionalment en una cassola de fang especial que té una tapa cònica també de fang, que fa de xemeneia i que també es diu tagín. Feia quasi dos anys que no en feia i just ara fa uns dies, vaig decidir-me de nou, ja que queda sempre molt bo.
Per cuinar Tagine el més adequat es proveir-se d’un recipient especial de Tagine. El problema es que els genuïns son fets amb fang i no massa compatibles amb les cuines elèctriques actuals. Però la prestigiosa marca Le Creuset, en fabrica un amb la base metàl·lica i el conus superior ceràmic, com podeu apreciar la foto. La forma cònica permet una eficaç recuperació dels vapors que es desprenen.
Els ingredients a més d'una cuixa de xai (750g), són:
- 2 cebes
- 350cc d'aigua
- gingebre (un tros petit o una cullerada de cafè si l'utilitzem en pols)
- paprica
- Ras el Hanout
- safrà
- branca de canyella
- Sal, oli i pebre
- prunes seques
- tomàquets secs
- 2 culleradetes de mel
Per cuinar aquest plat, posarem oli a la base i a continuació el trossos de cuixa de xai tallats a daus i l’aigua. Afegirem les cebes trinxades, una mica més d’oli i a continuació el gingebre, la paprica, el “Ras el Hanout”, la mica de safrà i la branca de canyella.
Ho portem a bullir sense tapar encara i quan comença la ebullició, salpebrem, tapem i ho deixem bullint molt suament uns 50 minuts.
A continuació afegim unes quantes prunes seques, un parell o tres de tomàquets secs i continuem la cocció uns 10 minuts més. Afegim ara un parell de cullerades de mel i ja acabem la cocció sense tapa durant una 15 minuts més. I ja imagineu que el toc final, serà fer un senzill acompanyament de cuscús.
Nota: Quan comprem la cuixa de xai, millor demanem que hi treguin l'os i nosaltres a casa ja la farem a daus, descartant les parts grasses. El fet de tallar-la nosaltres es per evitar que segons quin carnisser ens proveeixi, comenci a partir els ossos de la cuixa provocant estelles que no són massa agradables de trobar en el plat cuinat.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada