dissabte, 5 de gener de 2013

Tajine de cuixa de xai



El tagín sovint transcrit com tajin o tajine, és un tipus de plat cuit tradicionalment en una cassola de fang especial que té una tapa cònica també de fang, que fa de xemeneia i que també es diu tagín. Feia quasi dos anys que no en feia i just ara fa uns dies, vaig decidir-me de nou, ja que queda sempre molt bo.

Per cuinar Tagine el més adequat es proveir-se d’un recipient especial de Tagine. El problema es que els genuïns son fets amb fang i no massa compatibles amb les cuines elèctriques actuals. Però la prestigiosa marca Le Creuset, en fabrica un amb la base metàl·lica i el conus superior ceràmic, com podeu apreciar la foto. La forma cònica permet una eficaç recuperació dels vapors que es desprenen. 


Els ingredients a més d'una cuixa de xai (750g), són:


  • 2 cebes
  • 350cc d'aigua
  • gingebre (un tros petit o una cullerada de cafè si l'utilitzem en pols)
  • paprica
  • Ras el Hanout
  • safrà
  • branca de canyella
  • Sal, oli i pebre
  • prunes seques
  • tomàquets secs
  • 2 culleradetes de mel    

Per cuinar aquest plat, posarem oli a la base i a continuació el trossos de cuixa de xai tallats a daus i l’aigua. Afegirem les cebes trinxades, una mica més d’oli i a continuació el gingebre, la paprica, el “Ras el Hanout”, la mica de safrà i la branca de canyella.





Ho portem a bullir sense tapar encara i quan comença la ebullició, salpebrem, tapem i ho deixem bullint molt suament uns 50 minuts.

A continuació afegim unes quantes prunes seques, un parell o tres de tomàquets secs i continuem la cocció uns 10 minuts més. Afegim ara un parell de cullerades de mel i ja acabem la cocció sense tapa durant una 15 minuts més.  I ja imagineu que el toc final, serà fer un senzill acompanyament de cuscús.

Nota: Quan comprem la cuixa de xai, millor demanem que hi treguin l'os i nosaltres a casa ja la farem a daus, descartant les parts grasses. El fet de tallar-la nosaltres es per evitar que segons quin carnisser ens proveeixi, comenci a partir els ossos de la cuixa provocant estelles que no són massa agradables de trobar en el plat cuinat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada